Waarom een sterke Employer Value Proposition onmisbaar is voor je werkgeversmerk

Gepubliceerd op:
Laatst gewijzigd op: 10-04-2025
Deel op:

Hoe positioneer je je als werkgever in de arbeidsmarkt? Niet met holle slogans of vage beloftes, maar met een Employer Value Proposition (EVP) die raakt, resoneert en – bovenal – klopt. Weet je er zo eentje te ontwikkelen, en gebruik je ’t als de rode draad van je employer branding, dan zit je gebeiteld om nieuw en huidig talent nog dichter tegen je gilet te trekken. Maar wat is een EVP precies – en wat maakt het sterk?

Wat is een – ijzersterke – Employer Value Proposition?

Je Employer Value Proposition of EVP is, kort gezegd, de samenvatting van waar je als werkgever voor staat en wat je te bieden hebt. Het is de kern waar je je werkgeversmerk aan ophangt en de nagel waar je keer op keer op klopt met je employer branding.

Wat je EVP evenwel niet is:

  • een opsomming van je arbeidsvoorwaarden,
  • clickbait om sollicitanten te laten toehappen,
  • een fancy – maar holle – tagline op je werken-bij-pagina.

Silke Vandecasteele, Senior Employer Branding Marketeer bij delaware, benadrukte in onze podcast b2b earlybirds dat een sterk EVP kandidaten in één oogopslag duidelijk maakt of je bedrijf iets voor hen is – of net niet. Dat kan alleen als je EVP 1) authentiek, 2) duurzaam en 3) een weerspiegeling is van je identiteit als bedrijf.

Je EVP is de belichaming van je DNA

Bekijk je EVP dus niet als een marketing- of rekruteringstrucje, maar als de belichaming van je DNA als werkgever. Pfoe, heavy. Misschien, maar ’t is belangrijk er genoeg gewicht aan te geven. Want het is niet enkel het voordeel dat je tentoonspreidt voor potentiële sollicitanten, het is ook het verhaal waarmee je je huidige medewerkers motiveert en betrokken houdt.

Zo geeft het een eerlijk, aantrekkelijk en onderscheidend antwoord op dé vraag die elke (potentiële) medewerker zich stelt:

“Waarom zou ik hier willen (blijven) werken?”

En het antwoord ligt niet in je pingpongtafel, kantoorhond en vaak zelfs niet in je hoge lonen. Echt niet? En in gratis verse soep op donderdag dan? Neen.

Wat je medewerkers écht bindt – die van vandaag en morgen, komt van dieper. Zo gaat het veeleer over:

  • een bedrijfscultuur waarin ze zich thuis voelen,
  • waarden die aansluiten bij hun eigen overtuigingen,
  • werk dat hen uitdaagt en voldoening geeft.

En zie daar waarom het een no-brainer is om je EVP – en bij uitbreiding je volledige employer brand – te enten op je bedrijfsidentiteit. Het is trouwens de enige manier om ‘authentiek’ te zijn. Dit zei Katrien Schrever, Talent Manager bij Jan De Nul erover in b2b earlybirds:

Je EVP vs. employer branding: wat is het verschil?

Babylonische spraakverwarring of poteeto potaato, veel bedrijven verwarren een EVP met een employer brand of employer branding. Zie het zo:

  • EVP = de kern
    Dit is wat je als werkgever te bieden hebt. De optelsom van je waarden, cultuur, groeimogelijkheden en voordelen. Kortom: de reden waarom mensen voor jou (blijven) werken.
  • Employer brand = je reputatie of werkgeversmerk
    Dit is hoe de buitenwereld je als werkgever ziet. Het imago dat ontstaat door wat medewerkers, sollicitanten en zelfs klanten over je vertellen.
  • Employer branding = de communicatie of verpakking
    Dit is wat je actief doet om je employer brand te versterken. De strategie, campagnes en content waarmee je je EVP zichtbaar en aantrekkelijk maakt.

Een sterke EVP is de basis voor effectieve employer branding. Maar zonder authentieke EVP is employer branding een façade die vroeg of laat instort. Dat is helaas waar veel werkgevers de mist ingaan: ze vertellen een aantrekkelijk verhaal, maar intern voelen medewerkers iets anders. Gevolg? Teleurstelling, verloop en een beschadigd imago.

Lees verder: Hoe ad hoc wervingscampagnes opzetten je employer brand kan ondermijnen

Wat zijn de voordelen van een sterk EVP?

Een EVP moet vooral je bedrijf aantrekkelijk maken en zorgen dat je zoveel mogelijk sollicitanten over de vloer krijgt. FOUT. Het gaat ‘m om de juiste kandidaten.

Je EVP is een eerste screening om te bepalen of het een match made in heaven is met een kandidaat. Eigenlijk zijn wij matchmakers, als je ’t zo bekijkt.
Silke Vandecasteele Senior Employer Branding Marketeer bij delaware

En die screening levert meerdere voordelen op:

  1. Nogal wiedes: je EVP trekt de juiste medewerkers aan

    En stoot ‘de verkeerde’ af. Lees: kandidaten die misschien wel de skills hebben die je zoekt, maar die niet zouden aarden in je teams of cultuur. En die dus waarschijnlijk snel weer zouden afhaken. En je weet het: een mismatch kost handenvol geld.
  2. Een helder EVP verlaagt je time to hire

    Trek je vooral kandidaten aan die écht bij je passen, bespaar je ontiegelijk veel tijd bij ’t screenen van cv’s en voorkom je laaange rekruteringsprocessen waarin je veel ‘net-nietjes’ moet afwijzen.

    Tegelijkertijd wéten sollicitanten al goed waarom ze voor je organisatie willen werken. Ook zij zullen dus minder lang twijfelen of je bedrijf wel de juiste keuze is. Je EVP heeft die vraag al beantwoord.
  3. Je EVP verlaagt je rekruteringskosten


    Een logisch gevolg van puntje 2, maar ook: medewerkers die zich identificeren met je EVP – en er trots op zijn, worden vanzelf ambassadeurs. Ze vertellen hun netwerk waarom werken bij jouw bedrijf de moeite waard is, en hops, je krijgt er gratis mond-aan-mondreclame bij.

    Ook nog: kandidaten die via referrals van vrienden of familie binnenkomen, blijven over ’t algemeen langer, passen beter in je cultuur en hebben de vereiste vaardigheden. Want je huidige medewerkers zullen niet snel hun nek uitsteken voor kandidaten die géén goeie fit zijn.
  4. Je EVP geeft richting aan je interne cultuur

    Je bedrijfscultuur zit in wat je als organisatie waardevol vindt, wat je nastreeft en hoe je dat tot leven brengt. Een EVP dwingt je om dat scherp te krijgen: wat maakt ons anders? Wat waarderen onze medewerkers écht? En hoe zorgen we dat we dat elke dag waarmaken?
  5. Je EVP verhoogt retentie en engagement

    Hoe sterker je EVP aansluit bij wat je medewerkers echt ervaren, hoe groter hun betrokkenheid en loyaliteit. Kom je je werkgeversbelofte na – en is het dus méér dan een flitsende façade, dan voelt je team dat je hen waardeert. Volgens een studie van Gartner kan het je jaarlijkse personeelsverloop zelfs met 69% (!) verlagen.

    Andersom geldt ook: doorprikken je medewerkers je goednieuwsshow, dan kunnen ze zich bedrogen voelen. Lekker sfeertje op de werkvloer … Voor je ’t weet vertrekt je geloofwaardigheid met hen.

Voorbeelden van een sterk EVP? Zeker

Laat ons even kijken in ons eigen palmares voor employer branding – én waar b2b earlybirds-gasten Katrien Schrever, Talent Manager bij Jan De Nul en Silke Vandecasteele, Senior Employer Branding Marketeer bij delaware, terecht trots op zijn.

Don’t look for a job at Grant Thornton

Grant Thornton is een wereldwijde speler in audit, accountancy, tax & legal en advisory. Maar … Zo zijn er wel meer consultants. Om hen te laten opvallen in de sea of sameness, gingen we op zoek naar wat hen ‘anders’ maakt. Focusgroepen en een kort strategisch traject later, kwamen we met een gedurfde EVP. Eentje waarvan Grant Thornton meteen voelde: ‘Ja, dat zijn wij.’

Dat EVP mondde uit in een opvallende anti-ad-campagne die werkt én die intern uitgedragen wordt.

A company can only grow and evolve, if its people grow along. At Grant Thornton, we believe that the prerequisite to grow and improve is to do the work that you love doing.

That’s why we don’t want you to look for a job at Grant Thornton. Chances are, you will eventually grow out of it. We’d much rather have you choosing your own path. By offering you the freedom to explore, at Grant Thornton you get to sharpen your skills, discover your talents, build relationships with clients, connect with your team and last but not least, enjoy a life outside of work.

The #peopleofdelaware are shaping the future every single day

In onze podcast vertelde Silke dat de bedrijfscultuur bij delaware iets heel bijzonders is. Silke: “We merkten dat ‘people of delaware’ een echte identiteit is. We voelden het wel, maar wisten niet meteen hoe dat met woorden te omschrijven. Na een bevraging bij al onze ‘people’ – toen zo’n 700 mensen in België – rolde daar zo’n 7 jaar geleden ons EVP uit.”

En dat laat zich vertalen als “We connect everything. We innovate everywhere. We support everyone.” Wat dat precies betekent?

Jan De Nul, Can-Do teams van Wereldbouwers

Ook in de employer branding van Jan De Nul is ‘authenticiteit’ een onmisbaar codewoord. Dat kan je volgens Katrien enkel bereiken als je EVP gestoeld is op een loepzuivere en breed gedragen merkidentiteit. Geflankeerd door medewerkers uit alle lagen van het bedrijf, startte ze een doordacht en gestructureerd traject om zowel de identiteit als het werkgeversmerk van Jan De Nul uit te bouwen.

Het resultaat? Een strategie, beleid én zelfbouwpakket met tactische puzzelstukken voor hun employer branding. Gestoeld op hun identiteit.

TL;DR

Een EVP is geen slogan, maar een strategisch fundament. Het helpt je niet alleen om de juiste mensen aan te trekken, maar ook om ze te behouden en te laten floreren. Wie employer branding serieus neemt, begint hier.